Olonkoolin
Waterhalen bij de rivier

oloonkolin
Water kiosken worden herbouwd

krokodil
Waterreservoir wordt gebouwd

Wash
Het eerst water uit het borehole.
PROBLEEM ANALYSE <<WATER & SANITAIR

Drinkwater en hygiëne

Probleemanalyse

In Oloonkolin is geen schoon drinkwater beschikbaar. Het drinkwater komt uit de Mara River. Hier worden kleren gewassen, mensen komen hier hun lichaam wassen, er vinden rituelen plaats zoals besnijding (circumcisie), er leven wilde dieren die hier ook hun behoefte doen en hier overlijden, ook menselijke uitwerpselen komen terecht in deze rivier door gebrek aan sanitaire voorzieningen.

Dit drinkwater uit het Mara River is niet erg gezond. Er zitten veel bacteriën, ziektekiemen en parasieten in. Dit leidt tot een scala aan gezondheidsproblemen, van tandbederf tot ernstige ziekten zoals difterie, cholera en buiktyfus.

Ten tweede is deze rivier de natuurlijke habitat van wilde dieren zoals krokodillen en nijlpaarden. Met name deze twee diersoorten maken veel slachtoffers onder de waterhalers. Alleen al in het afgelopen jaar zijn zeven kinderen uit de buurt gedood. Dit is een enorm menselijk, maar ook demografisch drama in een kleine gemeenschap als die van Oloonkolin.

Sanitaire voorzieningen

In Oloonkolin heeft 70% van de inwoners geen WC. Mensen doen hun behoefte buiten op plekken waar kinderen spelen of in de bosjes dicht bij de rivier. Als het regent spoelt alles naar de rivier waar mensen hun drinkwater uit halen. Daardoor liggen besmettelijke ziektes op de loer. Vooral besmetting met de Salmonella Typhi bacterie veroorzaak veel slachtoffers in Oloonkolin.

Doelstelling WASH

  • Het doel is om genoeg waterreservoirs te plaatsen zodat de inwoners van Oloonkolin maximaal 30 minuten hoeven te lopen voor schoon water. Er moet zo'n20 liter per persoon per dag beschikbaar zijn.
  • Toegang tot duurzame sanitaire voorzieningen verbeteren en de inwoners kennis van kennis van hygiëne bijbrengen. Hiermee zullen veel ziekten en sterfgevallen voorkomen worden.
  • Kinderen zijn de toekomst van Oloonkolin. Het streven is dat ieder kind naar school gaat en niet onnodig verzuimt door ziekte, gebrek aan middelen (sanitair) of huishoudelijke werkzaamheden.
  • Toegang tot schoon drinkwater en sanitair voor de bewoners van Oloonkolin. Hiermee worden ziekten voorkomen en wordt kostbare tijd en energie (vaak van vrouwen en kinderen) bespaard, omdat er geen lange afstanden afgelegd hoeven te worden om water te halen.
  • De gezinnen van Oloonkolin hoeven minder geld te besteden aan medicijnen en zijn minder tijd kwijt aan het verzorgen van zieke familieleden.
  • Kinderen (voornamelijk meisjes) kunnen weer naar school, vrouwen houden tijd over en kunnen zich (economisch) ontwikkelen. Ook worden levens bespaard van de mensen van Oloonkolin omdat ze niet meer water hoeven te halen uit de rivier vol met wilde dieren.
Interventies
  • Waterreservoirs plaatsen op een redelijke afstand van de inwoners van Oloonkolin zodat zij maximaal 30 minuten hoeven lopen voor schoon water. Er moet voldoende water beschikbaar zijn; zo'n 20 liter per persoon per dag. 
  • Openbare Ecosan-toileten en riolering aanleggen bij school, ziekenhuis, en in het dorp zelf, onder meer bij het Community Centre;
  • Het vergroten van kennis en bewerkstelligen van gedragsverandering op het gebied van hygiëne door voorlichting en training.

 


olonkoolin