Verschillende water projecten olonkoolin
Voorlichting op scholen

W.A.S.H (Water, sanitatie en hygiëne) PROBLEEM ANALYSE

Doel: Het toegang tot water, sanitaire voorzieningen en hygiëne verbeteren

Veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen en goede hygiëne zijn essentieel voor het voortbestaan van kinderen. Wereldwijd bewijs toont aan dat beter water, sanitaire voorzieningen en hygiëne de dood van 297.000 kinderen onder de vijf jaar wereldwijd kunnen voorkomen.

Stichting Oloonkolin heeft als doel de levensomstandigheden van de lokale bewoners in Oloonkolin en omgeving te verbeteren door kennis te verstrekken over goede hygiëne en de aanleg van water- en sanitaire voorzieningen. Met veiliger water en betere hygiëne zullen gemeenschappen minder vatbaar zijn voor ziekten. Volwassenen zullen meer tijd hebben om te werken en voor hun gezin te zorgen, terwijl kinderen meer tijd zullen hebben om naar school te gaan en te leren. Het is ook een cruciale stap in de uitroeiing van armoede en duurzame ontwikkeling. Daarom staat het hoog op de agenda van stichting Oloonkolin.

Een aantal Water, sanitatie en hygiëne projecten uitgelicht…

Stichting Oloonkolin heeft er de afgelopen 7 jaar voor gezorgd dat meer dan 100.000 inwoners van Oloonkolin en omgeving toegang hebben tot schoon drinkwater door middel van de aanleg van boorgaten en watertanks. Door actief voorlichting over hygiëne te geven is Oloonkolin sinds 2019 Open Defecation Free (ODF)! Maar liefst 75% van de huishoudens heeft nu toegang tot sanitaire voorzieningen, wat eerst slechts 11% was. Dit is mogelijk gemaakt door de steun van en samenwerking met diverse organisaties zoals: Cordaid, World Vision Kiridoni Kenya, Wijkcommissie Van der Capellenlaan Zutphen, Basisschool De Waai in Cuijk, Brede School Middenmeer en nog veel meer organisaties en liefdevolle mensen met een hart voor de mensen in Oloonkolin.

Reactie op COVID-19
COVID-19 staat bekend als bijzonder gevaarlijk voor mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. Een aanzienlijk deel van de bevolking in Narok County valt in die kwetsbare categorie. Velen van hen leven onder erbarmelijke omstandigheden, met een gebrek aan schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en toegang tot goede gezondheidszorg. Daardoor ontstaat er een verhoogd risico om het virus op te lopen en te verspreiden.

Handen wassen is een gemakkelijk hulpmiddel voor de bevordering van de volksgezondheid en is een van de meest effectieve manieren om de verspreiding van infectieziekten zoals coronavirus, diarree, cholera en tyfus te voorkomen. Maar voor de mensen in Trans Mara die niet de mogelijkheid hebben om hun handen te wassen met water en zeep, blijft deze kleine, doeltreffende actie om infecties te voorkomen buiten bereik.

Daarom heeft Stichting Oloonkolin active de opleidingen en inzettingen van COVID-ambassadeurs ondersteund, met als doel om in samenwerking met de gezondheidswerkers en de minister van Volksgezondheid in Narok County de gemeenschappen op te leiden en het bewustzijn voor het coronavirus te vergroten. Daarnaast is het belangrijk dat eventuele mythes of misvattingen worden weggenomen en de bevolking geleerd wordt over vaccinaties en het belang daarvan aan de lokale bevolking, te begrijpen hoe ze de verspreiding van het virus kunnen blijven voorkomen door middel van handen wassen, het gebruik van mondkapjes en voldoende afstand te houden.

Ook metselaars zijn opgeleid en ingezet om handwasstations te bouwen en er zijn COVID-preventieartikelen uitgedeeld, waaronder zeep, hand desinfecterend middel, ontsmettingsmiddel en persoonlijke beschermingsmiddelen voor gebruik in scholen, gezondheidsinstellingen en openbare ruimtes.

Duurzaamheid
Voor de duurzaamheid van het WASH-project is het bedrijf Mara Water Supplies opgericht met als doel om de mensen van Narok County in Kenia te voorzien van schoon en veilig drinkwater, en is hiermee het eerste bedrijf gericht op watervoorziening in de County. Ze bieden innovatieve, betaalbare en duurzame wateroplossingen aan Keniaanse scholen, bedrijven, ziekenhuizen en huishoudens. Daarnaast zijn ze gericht op het opleiden van Metselaars voor het bouwen van waterfaciliteiten en het geven van voorlichting over hygiëne aan de gemeenschappen

olonkoolin