Olonkoolin
Nomaden
Olonkoolin
Ander gebruik van vee.
ECONOMISCHE ONTWIKKELING
PROBLEEM ANALYSE>>
Economische veranderingen in tijd

De bewoners van Oloonkolin zijn Maasai. Van oudsher zijn de Maasai nomaden, maar door allerlei ontwikkelingen is het tegenwoordig welhaast onmogelijk voor hen om hun traditionele levenswijze voort te zetten. In de loop van de voorbije tien jaar hebben zij zich daarom in vaste nederzettingen, zoals Oloonkolin, gevestigd. Dit vereist een andere manier van leven, zoals een duurzame manier van omgaan met de omgeving, het bedrijven van landbouw en economische ontwikkeling.

De mogelijkheden op het gebied van landbouw in combinatie met veeteelt (van oudsher het middel van bestaan van de Maasai) zullen de basis vormen voor de economische ontwikkeling van Oloonkolin. In het naburige park Maasai Mara bevinden zich veel toeristenvoorzieningen, die het hele jaar door verse groenten en vers fruit nodig hebben, die zij nu veelal betrekken vanuit ver weg gelegen plaatsen. Door deze producten lokaal te betrekken, zijn zij goedkoper uit, de lokale bevolking profiteert van de opbrengst en de lokale bedrijvigheid heeft een duurzaam karakter, onder meer door beperking van vervoer van deze producten.

Ook anderszins kan van de toeristenmarkt worden geprofiteerd, zoals door de verkoop van traditionele, handgemaakte sieraden, en door kleinschalige horeca in het dorp aan te bieden. Hierin zullen met name de vrouwen een economische rol gaan spelen

 

Inkomsten uit watertanks


Regenwater voor een duurzame groene lokale economie

Het project streeft ernaar banen en inkomsten te creëren door middel van duurzaam gebruik van regenwater. Het project past in het algemene doel van Stichting Oloonkolin,omdat het bijdraagt aan duurzame ontwikkeling door deel te nemen aan de overgang naar een "inclusieve groene economie die groei genereert, banen creëert en armoede vermindert." Naast het scheppen van banen en het opzetten van bedrijven, worden ook lokale markten ondersteund omdat alle materialen en hulpmiddelen lokaal worden ingekocht. Lokale economische groei stimuleert op zijn beurt weer directe voedselzekerheid. Door de individuele capaciteitsopbouw, het scheppen van inkomsten en de luxe van een ruime watervoorraad, zal de doelgroep van het project een duurzamer levensonderhoud ervaren.

Specifieke doelen:
 • Het creëren van (duurzame) banen voor geselecteerde jongeren.
 • Het oprichten van nieuwe bedrijfsorganisaties voor jonge professional.
 • Het versterken van de lokale economie.
 • Het verbeteren van toegang tot water voor de samenleving in de geselecteerde doelgebieden.
 • Het tegengaan van ziektes ten gevolge van gebrek aan schoon drinkwater.
 • Het bestrijden van epidemieën.
 • Het verbeteren van algehele gezondheid.
 • Het besparen van kostbare tijd en energie voor de vrouwen.
 • Het stimuleren van meisjes om de bespaarde tijd en energie te gebruiken om naar school te gaan.
 • De ontwikkeling van vrouwen op economisch gebied.
Doelgroep:

Er wordt gefocust op huishoudens,scholen en gezondheidscentrum in Narok County. Meer specifiek zullen de volgende groepen binnen de gemeenschap direct profiteren van de activiteiten:

 • (Jong)volwassenen die op zoek zijn naar training en kansen op wer.
 • Meisjes en vrouwen die water verzamelen.
 • Kinderen die momenteel niet naar school gaan.
 • Huishoudens die lijden aan ziekten veroorzaakt door vervuild drinkwater.
 • Medische personeel zonder schoon water.
 • Kinderen op school zonder schoon  drinkwater.
Oloonkolin
Inkomsten uit tomaten teelt
Het Greenhouse project

In samenwerking met de basisschool van Oloonkolin is een Broeikas van tomaten opgezet. De kas dient ook als demonstratieruimte waardoor de inwoners geprikkeld worden om agriculturele initiatieven te bedenken. Door de toegang tot schoon water kunnen plannen voor economische ontwikkelingen nu ook echt worden uitgevoerd. De tomaten worden 3 keer per jaar gehost. Het wordt aan lokale community verkocht. Er wordt ook gekeken naar mogelijkheid om aan de touristen lodges te gaan leveren. Daar hebben ze veel verse groentes nodig.

Microkrediet

Onderdeel van het project voor Oloonkolin is het stimuleren van het economische ontwikkeling door het verstrekken van microkrediet aan bewoners van Oloonkolin. Hierbij worden er mogelijkheden op het gebied van landbouw in combinatie met veeteelt en de toeristenmarkt benut. In het naburige park Maasai Mara bevinden zich veel toeristenvoorzieningen, die het hele jaar door verse groenten en vers fruit nodig hebben die zij nu veelal betrekken vanuit ver weg gelegen plaatsen. Door deze producten lokaal te betrekken, zijn zij goedkoper uit en de mensen van Oloonkolin profiteren van de opbrengst. Als ze geld verdienen kunnen ze ook gezondheidzorg betalen waarmee het gezondheidscentrum kan worden onderhouden.

Verkoop Sieraden

Omdat de mama's nu weer tijd hebben kunnen ze elkaar vaker ontmoeten in het community centrum. Ze maken daar nu samen traditionel sieraden voor de verkoop. Er wordt een training opgezet om de kwaliteit te verbeteren zodat ze beter geschikt zijn om aan touristen te verkopen. En er is ook al een begin gemaakt met het maken van traditionel kleren. Het plan is die te gaan verkopen op een plaats waar veel touristen komen. Tenslotte wonen ze vlakbij het grootse en bekendste Safari park, Masaai Marah, te wereld. Zo kunnen ze ook mee gaan profiteren van al die rijke touristen die vlak bij zijn. Als ze daar eenmaal een winkeltje hebben gaan ze beter begrijpen wat de touristen zoeken als souvenir en kunnen ze daar op inspelen.

Oloonkolinoloonkolinoloonkolinoloonkolin