Oloonkolin

Molenaar Sieperda Stichting

Leuk, om af en toe ook van onze partners te lezen over de samenwerking!

*Vivian Mutindi is een spin in het web voor de verbetering van de gezondheidszorg in het dorp Oloonkolin in Kenia. We hebben dit project al eerder ondersteund en dit jaar hielpen we om de prenatale zorg voor tienermoeders van de grond te krijgen.

Molenaar Sieperda Stichting

oloonkolin Koningsdag 2020

Vivian, van oorsprong Keniaanse, staat iedere Koningsdag namens Stichting Oloonkolin op de vrijmarkt om sieraden te verkopen gemaakt door de Maasai-vrouwen uit Oloonkolin Kenia. De opbrengst gaat naar het verbeteren van hun leefomstandigheden daar op het gebied van hygiëne, gezondheidszorg en emancipatie. Mede dankzij haar inzet en onze vrijwilligers en donoren, hebben wij al grote stappen kunnen maken in Oloonkolin! Inmiddels hebben we een goedlopend gezondheidscentrum gebouwd en zijn we bezig met een project voor schoon en veilig drinkwater.

De verspreiding van het coronavirus raakt ons allemaal en er is dit jaar vanzelfsprekend dan ook geen vrijmarkt om geld in te zamelen. Het aantal coronapatiënten neemt ook in Kenia drastisch toe, elke dag  stijgt het aantal geïnfecteerde patiënten.

In veel arme afgelegen gebieden van Kenia is de gezondheidszorg nauwelijks beschikbaar, in ons gezondheidscentrum in Oloonkolin ligt de druk door het aantal coronabesmettingen erg hoog.  Er is geld nodig voor beschermingsmateriaal voor onze gezondheidsmedewerkers in Oloonkolin, zodat ook zij hun werkzaamheden veilig kunnen blijven uitvoeren en zorg kunnen blijven bieden aan de gemeenschap.
We hopen dat u Vivian kunt helpen met een bijdrage om de gezondheidswerkers van Oloonkolin te beschermen en ze te helpen in de strijd tegen COVID-19!

Een bedankje voor de medische teams over de hele wereld.

Dankzij de oprichting van het gezondheidscentrum in het dorp, de aanwezigheid van schoon drinkwater en betere voorlichting en bewustwording over hygiëne, zijn we beter in staat om adequate maatregelen te nemen om de verspreiding van gevaarlijke virussen zoals Corona zoveel mogelijk te beperken en om  Oloonkolin en de rest van de wereld te helpen dit gevaarlijke virus te overwinnen.

Speciale dank en respect gaat uit naar onze vrijwilligers en het medische team die in dit soort moeilijke omstandigheden hun leven voor ons in de waagschaal zetten en persoonlijk risico’s nemen. Ze verdienen onze steun om te worden gefaciliteerd met alle middelen die ze nodig hebben om zichzelf te beschermen en patiënten zo goed mogelijk te behandelen. Dit vergt financiële middelen en uw steun is van harte welkom!

Oloonkolin Koningsdag Kinkerstraat Amsterdam 2019

Een fantastische en succesvolle Koningsdag voor ons team in Amsterdam. We kunnen een vrouw in Oloonkolin gelukkig maken met een watertank van schoon drinkwater bij haar thuis. Dit bespaart haar kostbare tijd en energie, waardoor ze meer tijd overhoudt om sieraden te maken en te verkopen die inkomsten genereren voor het gezin.>

We willen graag alle vrijwilligers, donoren en anderen die hebben geholpen bij de uitvoering van deze promotie, heel hartelijk bedanken voor hun onvermoeibare inzet en gulheid.

Oogzorg Project Oloonkolin Kenya

Een Nederlands medisch oogheelkundig team van het oogziekenhuis Zonnestraal reisde naar Oloonkolin om te zien hoe zij de oogzorgservice voor de Masai-gemeenschap in Narok County konden verbeteren.

Het team bestaat uit twee oogarsen Dr. Ton Smit en Dr. Alex Rulo, optometrist Ella Mol, een anesthesie medewerker Vivian Mutindi en onze cameraman Paul Smit.

Bij aankomst in Kenia werd het team ontvangen door de directeur van de Oloonkolin Foundation Kenya, Mr. David Muthengi, en de gezondheidsadministrateur van Narok County, de heer Peter Oleshira Silei. Wie presenteerde het team met hun agenda, inclusief ontmoetingen met de County Director of Health-arts Francis Kioo en de provinciesecretaris, Elizabeth Lolchoki, namens de gouverneur van Narok County, Kenia. Waarbij de doelen , prestaties en toekomstplannen van Stichting Oloonkolin Kenya werden besproken.

Het Nederlandse medische team was erg onder de indruk van het warme onthaal in Kenia, de ontwikkelingen vooral in het dorp Oloonkolin en de wilskracht van de lokale ambtenaren.

Treeplantday Tree planting Day

Ook in kenia word er een "Nationale tree-planting day" georganiseerd, elk jaar op21 April. Een jaarlijks terugkerend evenement dat de Kenianen bewust moet maken van het belang de geweldige natuur ook in Kenia te beschermen.

De leerlingen van onze school in Oloonkolin en scholen in de omstreken zijn die dag ook actief geweest. Er zijn op verschillende plaatsen bomen geplant. Maar ook is er voorlichting gegeven over het belang van natuur onderhoud. Dit sluit ook aan op de oude Masaai traditie waarbij de zorg voor de aarde van het hoogste belang was.

oloonkolin

Partnerschap met Wilde Ganzen

Op 26 augustus 2017 heeft Stichting Oloonkolin Kenya een partnerschap gesloten met Wilde Ganzen. Samen hebben ze een gezondheidscentrum gebouwd voor de Masai van Oloonkolin. Daardoor krijgen de circa 10.000 inwoners toegang tot gezondheidszorg. In het centrum worden programma’s opgesteld voor oog- en gehoormetingen plus voor de behandeling en begeleiding van moeder en kind. Tevens worden programma's ontwikkeld over gezinsplanning, gezond leven en hygiëne.

klikOverstromingen
Overstromingen in Narok County. Lees meer....

Overstromingen

Hevige regenval in het westen en in het centrum van Kenia heeft sinds maart aan zeker honderd mensen het leven gekost. De overstromingen hebben ook schade toegebracht aan de infrastructuur in het land. Ook zijn 29 scholen en 33 gezondheidscentra noodgedwongen buiten gebruik gesteld: ze zijn onder water geopend of kunnen niet meer bereikt worden.

Begin april heb ik voor het laatst Oloonkolin bezocht, en zag ik dat er door de zware regenval van de afgelopen paar maanden wat extra uitdagingen voor het team ontstonden. Toch blijft iedereen gemotiveerd en merkte ik dat zowel ons team als de gemeenschap steeds maar weer met vindingrijke oplossingen kwam, zodat het werk weer kon worden hervat. Ondanks wat kleine vertraging verloopt de bouw tot nu toe zoals gehoopt.

groet Vivian

klikBouw gezondheidscentrum
Het gezondheids centrum wordt opgebouwd. Lees meer....

Bouw gezondheidscentrum

Op 2 januari 2018 begon ons team in Oloonkolin met de bouw van het gezondheidscentrum. Het project werd ter plaatse erg goed ontvangen; zowel het team van lokale deskundigen en de gemeenschap waren er betrokken en gaven blijk van hun steun. De bouwfas is vooorbij, we kunnen nu beginnen met de inrichting en opzetting van het centrum zelf.

Het werd vrij snel duidelijk dat er dringende behoefte was aan een sturend team om het project de nodige sturing te geven en ervoor te zorgen dat onze doelstellingen behaald werden. In samenwerking met een aannemer van ´Greenberg Contractors Ltd.¨ werden circa veertig werknemers aangenomen, onder wie veel werkloze jongeren. Ook vrouwen spelen een niet onbelangrijke rol in dit project: sommige van hen vallen onder de werknemers, anderen bereiden de maaltijden voor.

De minister van Gezondheidszorg in Narok County steunt ons project ook. Hij begeleidt ons deskundig team en zorgt ervoor dat het ziekenhuis voldoet aan alle door de inspectie en regering gestelde eisen.

klikCare4Needs in Oloonklolin
Bezoek Care4Needs in Kenia. Lees meer....


Care4Needs dit jaar Care4Arika

Care4Needs is in Maart 2018 in Oloonklolin geweest.

Care4needs missie is om de wereld goede en sociale projecten te laten zien die gericht zijn op het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen en dieren. Maar ook van degenen die de omgeving redden. Met de video die ze van hun werk maken, kunnen de project eigenaars hun verhaal vertellen en meer donaties verdienen. Dit jaar reizen ze doorAfrika om kleine goede doelen te helpen. Nu hebben ze ook de masai in Oloonkolin bezocht in februari en maart 2018. Bekijk het filmpje en zie wat Stichting Oloonkolin allemaal doet in dit gebied in Kenia.

klikOloonkolin en Radio El Mundo
Radio El Mundo op Pantindag. Lees meer....

Oloonkolin
Een intervieuw voor Radio El Mundo

Oloonkolin in actie bij Radio El Mundo.NL.

Radio El Mundo zond live uit vanaf de Partindag aanwezig. Vivian en David Muthengi, onze lokale partner in Kenya, waren er ook en maakten gebruik van de gelegenheid om een oproep te doen voor de bouw van een gezondheidscentrum in Oloonkolin. David vertelde over het leven van de mensen in Oloonkolin en de noodzaak dat het centrum wordt gebouwd. Ook vermaakte hij de luisteraars met spannende verhalen over de wilde dieren in en rond Oloonkolin. Een keer dacht hij vroeg in de ochtends na het opstaan dat zijn vriend gras aan het maaien was, tot hij ontdekte dat van zijn gewassen werd gegeten door een kudde olifanten.

Wij danken Radio El Mundo en de donateurs voor hun steun en bijdrage aan de bouw van het gezondheidscentrum voor Oloonkolin.

klikBewoners Odion markt
Stichting Oloonkolin Kenia komt op TV 2017 . Lees meer....

Oloonkolin
Marktkraam op Odiondag

Bewoners Odion helpen met bouw van gezondheidscentrum

Bewoners van de woonlocatie Odion Londenhaven in Purmerend helpen Stichting Oloonkolin Kenya met de bouw van een gezondheidscentrum. Deze bewoners hebben een lichamelijke, verstandelijke of auditieve handicap en staan dankzij Londenhaven midden in de samenleving.

Op 8 juli 2017 vond het jaarlijkse buurtfeest weer plaats in Londenhaven. Ditmaal stond het evenement het teken van Stichting Oloonkolin Kenya. De dag begon met een gezamenlijke fietstocht. De fietsers genoten langs de polder van het prachtige natuurgebied. De kinderen hadden veel plezier met elkaar op het springkussen en ze konden door Chantal Westerhoff de Ruiter geschminkt worden. Melissa Westerhoff heeft bij veel kinderen en volwassenen de nagels gelakt en er werden er Masai-sieraden verkocht. Ook ontstond er veel lol op de sjoelbakken en werd er in groepjes Jeu de Boules gespeeld. De avond werd afgesloten met een BBQ, muziek en dans.

De gemeenschap van Londenhaven haalde een mooi bedrag op om Stichting Oloonkolin Kenya te steunen met de bouw van een centrum voor eerstelijns gezondheidszorg. Wij bedanken hierbij Odion en de bewoners van Londenhaven hartelijk voor hun inzet voor de inwoners van Oloonkolin .

klikOloonkolin komt op TV 2017
Stichting Oloonkolin Kenia komt op TV 2017 . Lees meer....

Stichting Oloonkolin Kenia komt op TV

Voor het programma ‘Lifestyle Experience’ op RTL 4 werd voorzitter Vivian Mutindi geïnterviewd door presentatrice Iris Rulkens. Vivian is geboren in Kenia en kwam op haar twaalfde naar Nederland. Ze vertelde Iris over haar latere terugkeer naar haar moederland, toen ze de verschrikkelijke leefomstandigheden van de Masai-stam zag. Ook Ton Smit kwam aan het woord. Hij is werkzaam in het Oogziekenhuis Zonnestraal in Amersfoort als oogarts en medisch directeur van het lasercentrum. Ton sprak over zijn ervaringen met de Masai in Oloonkolin en de noodzaak om een gezondheidscentrum te bouwen. Ben je benieuwd naar wat Vivian en Ton nog meer te vertellen hebben over de Masai en de ontwikkelingen in het dorp Oloonkolin? Bekijk dan het filmpje hiernaast.

klikPantindag 2017
Nieuwe ontmoetingen op Pantindag 2017 . Lees meer....

Oloonkolin
Nieuwe ontmoetingen op de Pantindag

Oloonkolin Foundation op Partindag 30 september 2017

Met een paar man van de Foundation zijn we naar de Partindag gegaan. Een ontmoetings- en netwerk plek voor kleine goede doelen. We hebben daar verschillende workshops gevolgd over fundraising, met andere mogelijkheden voor fundraising en publiciteit on line, communicatie, onderwijs en nieuwe ontwikkelingen op het gebioed van water voorzieningen. Vooral dit laatste heeft veel nieuwe ideeën en contacten opgeleverd. Andere waterpompen en waterzuivering, meerdere manieren van boren en meer. Daarnaast vele nieuwe contacten met andere organisaties en daarmee nieuwe mogelijkheden voor de toekomst.

klikKonings dag 2017 in Cuijk
Koningsdag 2017 De Valuwe te Cuijk . Lees meer....

Koningsdag 2017 Cuijk

Op Koningsdag 2017 was Stichting Oloonkolin Kenya present in de wijk De Valuwe te Cuijk. Vivian en Soesma hebben met de verkoop van Masai-sieraden, koffie, thee en Surinaamse hapjes op de markt gestaan. Daarmee haalden ze geld op voor de bouw van een gezondheidscentrum voor de inwoners van het dorp Oloonkolin. De sieraden werden bewonderd en verkochten goed. De lokale zender WijkTV De Valuwe heeft ook bijgedragen aan een betere en gezondere toekomst voor Oloonkolin. We danken iedereen die Vivian en Soesma hierbij hebben ondersteund.

klikChantal en collegas doen de Mud Masters in Haarlem
April 2017 De collegas van Chantal doen een sponsorloop in Haarlem door de modder. Lees meer....

mud masters
mud masters

Mudmasters Haarlem

Op 22 april j.l heb ik samen met een heleboel collega’s mee gedaan met de mudmasters. Het leek mij dan ook een leuk idee om mij te laten sponsoren voor onze stichting Oloonkolin om zo geld in te zamelen voor het gezondheidscentrum dat we willen gaan bouwen in Oloonkolin. Samen met een collega heb ik 150 euro bij elkaar gelopen tijdens de 6 km die we af hebben moeten leggen. Het was een zware beproeving, maar we hebben het voor een mooi en goed doel gedaan. Met dit bedrag willen we een bijdrage leveren aan de gezondheid van de inwoners van Oloonkolin, want ook zij hebben recht op een goede gezondheid en medische voorzieningen die dit voor mogelijk kunnen maken. Op dit moment worden er nog teveel inwoners ziek en komen te overlijden, omdat de medische voorzieningen 60 km verder op zijn en er geen goede transport mogelijkheden zijn. Tevens worden meisjes op zeer jonge leeftijd al zwanger van hun eerste kind.

Nu we ervoor hebben kunnen zorgen dat de inwoners schoon drinkwater hebben is onze volgende doelstelling dan ook om daar goede medische zorg neer te zetten die ervoor kan zorgen dat de eerste zorg gegeven kan worden die nodig is en dat er goede voorlichting gegeven kan worden over verschillende ziektes en het voorkomen van zwangerschappen op zeer jonge leeftijd.
Wij hopen dan ook dat we ons steentje hebben bij kunnen dragen aan een mooi gezondheidscentrum.

Dircoline van Ekeris en Chantal Westerhoff de Ruiter

klikKoningsdag 2016
Uiteraard namen we weer met een stand deel aan Koningsdag 2016. Het was een groot succes. Lees meer....

kon 27 april 2016
Uiteraard namen we weer met een stand deel aan Koningsdag 2016. Het was een groot succes.

We stonden in het Vondelpark in Amsterdam. Het weer was goed en er was weer veel volk op de been. We hadden een mooie stand gebouwd, die veel belangstelling trok, niet in de laatste plaats door Jalli Lamin Kuyateh, die met zijn Kora (een traditioneel snaarinstrument) Afrikaanse muziek ten gehore bracht.

Wij richtten ons op de fondsenwerving voor het project WASH (Water, Sanitation, Hygiene), om de mensen (vooral de kinderen) in Oloonkolin een gezonde leefomgeving te bieden.

Ook in Oloonkolin gingen oranje ballonnen de lucht in voor onze koning.

Veel dank aan iedereen die ons gesteund heeft.

klikSponsorloop School De Waai in Cuijk levert Recordbedrag op
10 mei 2016
Vandaag werd, onder grote belangstelling, de opbrengst van de sponsorloop “Schoon Water voor Oloonkolin” bekend.
Lees meer....

run Vandaag werd, onder grote belangstelling, de opbrengst van de sponsorloop “Schoon Water voor Oloonkolin” bekend. Dankzij de enorme inzet van de kinderen van Basisschook De Waai in Cuijk is een recordbedrag van € 7.969,19 opgehaald! Een geweldige beloning voor de stoere meiden en jongens in Cuijk die zich maximaal hebben ingezet voor de kinderen van Oloonkolin.

Met de opbrengst kunnen wij schoon water brengen naar een van de scholen in Oloonkolin. De meisjes daar hoeven dan geen lange afstanden meer te lopen om water te halen in de vieze rivier vol wilde dieren. Ze kunnen nu met hun moeder op school schoon water halen. De kinderen kunnen zo op school blijven om te leren en de moeders houden tijd over om te werken en geld te verdienen voor hun gezin. En iedereen is gezonder en de kans op verzuim door ziekte (infecties) is veel kleiner.

De bekendmaking van dit geweldige resultaat werd muzikaal opgeluisterd door Jalli Lamin Kuyateh met zijn Kora (een traditioneel snaarinstrument instrument). Verder was er een stand geplaatst met informatie over Oloonkolin en met Keniaanse hand- en kunstnijverheid.

Wij bedanken hierbij de kinderen en hun juffen en meesters heel hartelijk voor hun inzet voor de kinderen van Oloonkolin!!

klikSponsorloop Brede School Middenmeer geweldig succes
22 maart 2016
De Sponsorloop Oloonkolin Brede School Middenmeer, heeft het geweldige bedrag van € 6.036,91 opgeleverd.
Lees meer....

run 22 maart 2016
De Sponsorloop Oloonkolin Brede School Middenmeer, heeft het geweldige bedrag van € 6.036,91 opgeleverd.

Op dinsdag 8 maart hielden alle kinderen van de Brede School in Middenmeer hun sponsorloop “Wandelen voor Oloonkolin.”. Met een rugtas gevuld met flesjes water gingen de kinderen vol goede moet op pad. Op deze manier konden zij zelf ervaren hoe het is om een lange afstand te moeten lopen om aan schoon drinkwater te komen.

Er waren twee verschillende routes. De kinderen van groep 1 t/m 4 legden een afstand af van zo'n twee kilometer; de route voor de midden- en bovenbouw was zo'n vijf kilometer lang.

De kinderen van de drie scholen van De Brede School hebben het prachtige bedrag van € 6.036,91 bij elkaar gewandeld.

Op dinsdag 22 maart is de opbrengst, in de vorm van een fles water, overhandigd aan de penningmeester van Stichting Oloonkolin Kenya. Als bedankje kregen alle kinderen nog een kleine attentie.

De opbrengst draagt bij aan het aanleggen van een watervoorziening in het dorpje Oloonkolin in Kenia. Wij danken hierbij de kinderen en hun juffen en meesters heel hartelijk voor hun inzet voor de kinderen van Oloonkolin