Chantal

Chantal

Chantal

Verslag Chantal Westerhoff Maart 2016

In maart van dit jaar ben ik als vrijwilliger afgereisd naar de dorpjes oloonkolin en nuntelelee. Daar heb ik kennis mogen maken met de docenten. Tevens heb ik van beide dorpen ook de community health workers ontmoet. Ik ben naar deze dorpen gegaan omdat daar ernstig gebrek is aan kennis over schoon drinkwater en hygiƫne.
Als eerste werd ik hartelijk welkom geheten op beide scholen door dans en zang. Ik was echt ontroerd. Er staan bij de ene school 400 kinderen op je te wachten en op de andere school bijna 1000, die zo dankbaar zijn met wat je ze komt geven.
In Oloonkolin heb ik in 3 klassen de les voor een stukje mogen bij wonen. Dit gaat op een hele andere manier dan bij ons.
Ook hebben we vanuit Nederland voetballen, hesjes ( gesponserd door voetbalvereniging Purmersteijn), springtouwen en ballonnen meegenomen. Deze hebben we uitgedeeld. De kinderen waren er super blij mee en er werd dan ook gelijk een potje gevoetbald.

Ik heb met elke klas kennis mogen maken en heb ik mij in het kort voorgesteld.
Daarna ben ik op beide scholen apart gaan zitten met een aantal docenten en de community health workers van de dorpen.
Aan hen heb ik uitleg gegeven over waarom schoon drinkwater zo belangrijk is. In oloonkolin gaan de kinderen en inwoners van het dorp nog steeds water halen uit de rivier. Hier zwemmen de nijlpaarden en krokodillen in, maar ook veel bacterien, parasieten etc.
De kinderen en volwassen worden snel ziek van dit water, raken aan de diarree, moeten overgeven en drogen uit. Soms komen ze ook te overlijden. Een ziekenhuis is 60km verder op. Ze hebben geen auto, fiets of motor en zouden dit dus lopend moeten aflegggen. Dit is niet haalbaar en gaan daardoor ook niet naar het ziekenhuis.

De materialen die ik heb mogen gebruiken komen bij Dorcas vandaan. De boeken zijn een aantal keer gekopieerd en daar achter gelaten, zodat de informatie en de lessen die ik heb gegeven vertaald kunnen worden naar de kinderen in de klas, maar ook aan de inwoners van het dorp.

Vervolgens heb ik ze uitgelegd waarom handen wassen zo belangrijk is en waarom er zeep gebruikt moet worden. Ook hebben we containers meegenomen waar ze schoon water in op kunnen vangen. Daarbij hebben we ze zeep en handdoeken gegeven om hun handen goed schoon te kunnen maken. Elke school heeft 2 containers gekregen. 1 staat er bij de toiletten en de ander staat op een centraal punt op het schoolplein.
Ook hebben beide scholen een watertank gekregen waarin schoon drinkwater in opgevangen kan worden. En hebben we ervoor gezorgd dat er voldoende drinkbekers zijn om schoon water uit te kunnen drinken.
Daarna heb ik nog uitleg gegeven waarom het belangrijk is dat afval in de grond begraven moet worden, maar al heel snel werd duidelijk dat ze dit al deden. Daar heb ik ze een compliment over gegeven.

Bij de scholen staan hele primitieve toiletten die niet afgesloten kunnen worden, maar waar je ook niet kan doortrekken. Hier zitten dan ook veel vliegen etc.
In oloonkolin hebben we via Eco San een toilet gekregen die goed afgesloten kan worden en waarbij de ontlasting en urine apart word opgevangen. De bedoeling van de ontlasting is dat ze dit voor de landbouw kunnen gaan gebruiken. Deze is officieel vorige week in gebruik genomen.
Het is de bedoeling dat dit soort toiletten ook bij de scholen en in de dorpen gaan komen. In december 2016 gaan we starten met de bouw van toiletten op het schoolterrein van Oloonkolin. Dit omdat deze toiletten zijn ingestort en er snel nieuwe toiletten moeten komen anders word de school gesloten.
De community health workers trekken door de dorpen heen om de inwoners te leren hoe ze met dit alles om moeten gaan. Het project loopt goed en de lessen worden gegeven op school en in de dorpen.

Voor de scholen hebben we zelf nog een kwartetspel ontworpen en dit spel geleerd aan de docenten. Zij gaan dit spel weer gebruiken in de lessen. Ze gingen er ook zelf gelijk mee spelen, dit was echt leuk om te zien.

Al met al een super ervaring, maar ook nog lang niet klaar. Dit is nog maar het begin en ik hoop dan ook weer terug te kunnen gaan.

Met vriendelijke groet

Chantal Westerhoff